Tärkeintä on olla riittävän kiinnostunut yhteisen omaisuuden hoitamisesta ja yhteisestä edusta. Taloyhtiön kirjanpito ja taloushallinto ovat isännöinnin ja tilintarkastajan heiniä. Jos hallituksen jäsen ei ymmärrä jotakin talouden yksityiskohtaa, hänen kannattaa kysyä neuvoja isännöitsijältä.
Koulutusta tilintarkastajalta?
Miten paljon isännöitsijältä sitten voi kysellä?
Isännöitsijä neuvoo hallituksen jäseniä, mutta hänen tehtävänsä ei ole toimia kirjanpidon opettajana taloyhtiössä. Jos hallituksen jäsenet haluavat ymmärtää kirjanpitoa syvällisemmin, he voivat tarvittaessa hakeutua koulutukseen.
Jos hallituksen jäsen ei ymmärrä jotakin talouden yksityiskohtaa, hänen kannattaa kysyä neuvoja isännöitsijältä.
Isännöintiyritys kyllä järjestää koulutuksen, jos hallitus sellaista pyytää. Yksi vaihtoehto on, että hallitus pyytää opettajakseen taloyhtiön tilintarkastajaa. Koulutuksessa kannattaa keskittyä tuloslaskelman ja taseen tärkeimpiin tunnuslukuihin sekä siihen, miten niitä tulkitaan.
Tilintarkastajaa voi pyytää kokoukseen
Isännöinti hoitaa taloyhtiön maksuliikenteen ja kirjanpidon. Tilintarkastaja puolestaan tarkastaa ja valvoo taloudenpidon ja hallinnon laillisuutta sekä sitä, että taloyhtiön taloudellisesta tilasta annettu tieto on oikeaa ja riittävää.
Sekä isännöitsijä että hallituksen jäsenet voivat kysyä tilintarkastajalta neuvoa yksittäisissä asioissa. Tilintarkastaja voi myös käydä yhtiökokouksissa kertomassa, mitä vaihtoehtoja taloyhtiöllä on esimerkiksi suuren korjaushankkeen kirjanpitokäsittelyssä.
Tilintarkastaja ei ota kantaa siihen, mikä ratkaisu yhtiön pitäisi valita.
Tilintarkastaja ei ota kantaa siihen, mikä ratkaisu yhtiön pitäisi valita. Sen tekevät isännöinti ja hallitus yhdessä.
Tilinpäätösten suunnittelu vaatii isännöinniltä ja kirjanpitäjiltä tiivistä yhteistyötä. Kirjanpitäjä voi myös tulla hallituksen kokoukseen isännöinnin tueksi selittämään, miten tiettyyn tulokseen on päästy, ennen kuin hallitus esittää tilinpäätöksen yhtiökokoukselle.
Hyvä isännöinti osaa suunnitella korjaukset, hallitus tai yhtiökokous päättävät
Isännöinnin toiminta vaikuttaa mutkan kautta myös taloyhtiön osakkaiden henkilökohtaiseen talouteen. Jos taloyhtiön osakkaita jää esimerkiksi työttömiksi, näiden talous voi kiristyä sellaiseksi, että yllätyksenä tulevat yhtiön remonttikulut voivat osoittautua heille katastrofiksi.
Hyvän isännöinnin avulla tällaisilta yllätyksiltä vältytään. Kun korjaukset on suunniteltu pitkäjänteisesti ja niiden rahoitus on laskettu sellaiseksi, että osakas voi saada maksuilleen pitkän laina-ajan, vastikkeetkin pysyvät aisoissa.
Toisaalta on myös taloyhtiöitä, joissa hallitus haluaa itse olla korjaushankkeissa tavallista aktiivisempi. Tuolloinkin on hyvä jo hankkeen alkuvaiheessa selvittää ja sopia, minkä roolin hallitus ja isännöinti projektissa ottavat.