Energiakustannukset ovat kasvaneet ja se tuntuu jokaisen taloudessa. Kiinteistöliiton syyskuussa 2022 julkaistun Indeksitalo-vertailun mukaan kustannukset olivat nousseet keskimäärin miltei 13 prosenttia vuoden 2021 syksyyn verrattuna.
Indeksitalo on 40 asunnon ja 10 000 kuutiometrin asuinkerrostalo, joka sijaitsee kaupunkikeskustan ruutukaava-alueella omalla tontillaan. Vertailussa kiinteistösähkön vertailukustannus oli noussut keskimäärin 106 prosenttia, kaukolämmön 6,5 prosenttia, jätekustannukset 6,4 prosenttia, rakennuksen kiinteistövero 4,8 ja vesi 2,2 prosenttia. Tontin kiinteistövero oli pysynyt käytännössä ennallaan.
Jo vuoden 2022 keväällä 87 prosenttia Isännöintiliiton kyselyyn vastanneista 131 isännöitsijästä ilmoitti hoitovastikkeiden olevan nousussa, ja nousupainetta on ollut edelleen. Yleisimpänä syynä nousupaineelle isännöitsijät näkivät lämmitys- ja energiakustannusten nousun, jonka nimesi syyksi 89 prosenttia vastaajista. Vastaajajoukko hallinnoi kaikkiaan 2 584 taloyhtiöitä, joissa on noin 40 000 asuinhuoneistoa.
Järkevä energiatalous lähtee talon tuntemisesta
Energiakustannukset ovat saaneet monet taloyhtiöt miettimään nyt ilmalämpöpumppujen hankintaa, toiset tähtäävät maalämpöön. Myös aurinkopaneelit kiinnostavat.
– Maalämpö on uusi musta, mutta pelkän maalämmön avulla asuminen ei muutu äkkiä superhalvaksi. On huolehdittava, että kiinteistö on oikein tiivistetty ja että talotekniikka toimii. Ei sitä maalämpökaivoa ryhdytä poraamaan ennen kuin esimerkiksi termostaatit on käyty läpi, sanoo Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n energia-asiantuntija Marikka Sand.
Maalämpö on uusi musta, mutta pelkän maalämmön avulla asuminen ei muutu äkkiä superhalvaksi.
Taloyhtiön hoitokuluista noin 35-40 prosenttia on energia- ja vesikustannuksia. Tärkein heräte ryhtyä selvittämään oman taloyhtiön energiatehokkuutta on Kiinteistöliiton johtavan asiantuntijan Petri Pylsyn mukaan havainto siitä, ettei ihan tiedä, mihin kasvavat hoitokulut lopulta uppoavat.
– Jos ei tiedä, mihin energiaa kuluu, eli mitä rahoillaan saa, niin aika silmät kiinni siinä vedetään. Täytyy tietää, mitä talossa tapahtuu, hän sanoo.
Tämä sisältö näkyy vain tilaajille
Tilaamalla Kotitalo-lehden saat lukuoikeuden kaikkeen sisältöön kotitalolehti.fi:ssä.
Tutustu 2 viikkoa maksutta
Oletko jo tilaaja?
Tuleeko taloyhtiöllesi Kotitalo-lehti?