Pitääkö kotona pystyä oleskelemaan talvikaudella t-paidassa? Ei välttämättä, mutta monessa taloyhtiössä ja ylipäätään suomalaisessa kodissa tämä on ollut silkkaan mukavuudenhaluun perustuvaa arkea. Kun kylmässä tai viileässä ei ole pakon edessä kärvisteltävä, vaatii astettakin vilakampi ilma aina totuttelemista. Mutta se onnistuu, kuten kaikki vanhojen, vetoisten talojen asukkaat tietävät.
Hyvinvointiyhteiskunnan tavoin taloyhtiössä osallistutaan yhteiseen kokonaisuuteen rahoitusosuudella, ja jokainen voi valita passiivisemman tai aktiivisemman roolin yhteisten asioiden hoidossa. Energiakriisin myötä yksityisistäkin asioista on tullut yhteisiä, eikä taloyhtiöasuminen ole enää vain huoleton palvelupaketti, jossa vastuu tulevaisuuden suunnittelusta ja ongelmien ratkomisesta keskittyy hallituksen harteille.
Yhteen hiileen puhaltaminen ja yhteispeli on voinut tarkoittaa taloyhtiön arjessa lähinnä asumisrauhan antamista muille naapureille ja omista perusvastuista, kuten palovaroittimien toiminnasta huolehtimista. Nyt tiimihengen pitäisikin tarkoittaa uusia ja hieman isompia asioita, myös koko Suomen kansan mittakaavassa.
Taloyhtiödemokratian huipentuma, yhtiökokous, saattaa jäädä helposti jäädä väliin tyytyväiseltä osakkaalta, jolla ei ole erityisemmin valittamista eikä hinkuja hallituksen vastuupaikoille. Onhan suomalainen taloyhtiöelämä helpoimmillaan hyvin sujuvaa. Viimeistään tulevan kokouskauden aikana monessa yhtiössä päätetään kuitenkin vastikkeiden korotuksesta ja pöydällä on tärkeitä kustannuskysymyksiä, jotka herättävät järjen lisäksi myös tunteita. Yhteinen etu voikin tarkoittaa kylmempien pattereiden lisäksi myös paremman kulutusseurannan hankkimista tai muuta lisäinvestointia. Mihin oma ääni silloin kallistuu?
Lämpötilojen laskiessa konkreettisten toimien lisäksi on hyvä panostaa taloyhtiön asukasviestintään. Selkeäsanaisen talous- ja yhtiökokousviestinnän lisäksi viesti tarpeellisista toimenpiteistä ja jokaisen asukkaan roolista säästötalkoissa olisi hyvä sujauttaa kaikista postiluukuista ja lisätä digikanaviin. Omat lotraukset eivät ole enää kokonaan omia, ja yhteinen asennemuutos on syytä viedä sanoista tekoihin viimeistään nyt.