Aina tieto hankkeista ei kulje.
– Valitettavasti Suomessa ei ole yleistä käytäntöä siitä, että naapuriyhtiöille kerrotaan alkavista remonteista. Viereisen yhtiön asukkaat ja isännöitsijä saavat usein tietää linjasaneerauksesta silloin, kun työ alkaa, espoolaisen Aarre Isännöinnin toimitusjohtaja Jaakko Havia pahoittelee.
Hänen mukaansa selkeästi paras tapa olla selvillä asuinalueen tapahtumista on luoda henkilösuhteita naapureihin. Avainasemassa ovat hallituksen jäsenet, joiden kannattaa koputella ystävällisesti viereisten yhtiöiden virkaveljien oviin. Kun naama tulee tutuksi, niin tieto siirtyy ja naapurisopu kukoistaa.
Toimivien sosiaalisten verkostojen myötä osakkaat tietävät ajoissa, milloin piikkausvasara jyskii aidan takana. On erittäin suositeltavaa tiedottaa omista remonteista lähitaloihin, vaikka kertomisvelvollisuutta ei olekaan.
Taloyhtiöiden ja isännöitsijöiden on yleisestikin hankalaa löytää informaatiota alueensa korjaus-, rakennus- ja tietöistä. Jos rakennuslupa vaatii naapurien kuulemista, niin rakennusvalvonta lähettää kirjeen. Joskus tiehankkeista tulee postia. Muutoin tiedonsaanti perustuu sosiaalisiin verkostoihin, jopa sattumaan. Suuri rakennushanke saattaa paljastua vasta nettikeskustelusta. Totuus voi löytyä myös kaupunkien nettisivuilta, mutta niillä käy harva.
– Tulevaisuuden digi-ideana ehdotan sitä, että viranomaisjärjestelmät muokataan yhteensopiviksi isännöinnin tietojärjestelmien kanssa. Silloin taloyhtiöiden asukkaatkin näkisivät suoraan, mitä omalla alueella on tekeillä, Jaakko Havia ehdottaa.
Lue myös: Remonttijäte kierrätykseen – näin vähennät merkittävästi taloyhtiösi jätekuormaa