Helsingin Kulosaaressa sijaitsevan As Oy Säästökallion pihalta saattoi kuulla kesällä 2021 vienoa kaakatusta. Syypäinä olivat taloyhtiön kolme kesäkanaa, jotka viettivät muutaman kuukauden takapihalle rakennetussa kanalassa.
Kesäkanoista muodostui nopeasti taloyhtiön yhteinen projekti, joiden hoitoon saivat osallistua kaikki halukkaat.
Kanat eivät päätyneet kerrostalon takapihalle hetken mielijohteesta. Taustalla oli pitkään kestänyt pohdinta, joka lähti kahden aktiivisen asukkaan innostuksesta.
– Haaveilimme pitkään naapurini Mia Kunnaskarin kanssa siitä, että olisi ihanaa käydä hoitamassa kanoja. Ajatus alkoi kypsyä korona-aikana, ja pohdimme, sopisiko takapihalla sijaitsevalle joutomaalle pieni kanala, kertoo toisena kanalavastaavana toiminut Taina Ruuskanen.
Ruuskanen ja Kunnaskari esittelivät idean naapureille. Koska ajatus taloyhtiön omasta pienestä kanalasta tuntui viehättävän muitakin asukkaita, he esittivät idean myös taloyhtiön hallitukselle ja isännöitsijälle.
Lopulta kanojen pidon luvasta päätettiin taloyhtiön yhtiökokouksessa.
– Sen jälkeen alkoikin tapahtua nopeasti. Tänä vuonna yhtiökokous oli viikkoa ennen juhannusta. Heti sen jälkeen ilmoittauduimme eläintenpitäjiksi ja rekisteröimme eläinten pitopaikan Ruokavirastoon. Sen kummempia lupia ei tarvittu. Kaupungin nettisivuilla oli kattavat ohjeet siitä, miten toimia, Ruuskanen kertoo.
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty kesäkanojen kanssa
Ruuskanen ja Kunnaskari olivat hankkineet jo ennalta käytetyn kanalarakennuksen ja rakennusmateriaalit aitauksen tekoa varten.
Kolme piikkiöläistä kantaa olevaa maatiaskanaa löytyi tuttavan vinkkien kautta, ja kanat pääsivät muuttamaan kesäkuussa jo yhtiökokouksen jälkeisellä viikolla.
– Eniten kustannuksia syntyi lopulta kanojen ja itse kanalan hankinnasta. Taloyhtiölle ei kustannuksia syntynyt, sillä hoidimme kulut halukkaiden asukkaiden kesken. Aikaa suunnitteluun kyllä kului reilusti. Otimme tosi tarkkaan selvää siitä, millaiset olot kanoille olisi hyvä järjestää ja miten esimerkiksi mahdollisissa ongelmatilanteissa tulisi toimia, Ruuskanen ja Kunnaskari kertovat.
Kesäkanat paljastuivat varsinaiseksi hitiksi, ja moni asukas innostui viettämään aikaa kanoja ihmetellen.
Myös yhteiset pelisäännöt laadittiin ennen kanojen tuloa. Taloyhtiön asukkaat saivat ilmoittautua vapaaehtoisiksi kananhoitajiksi, ja lopulta koko kesän hoitovuorot saatiin sovittua kaikkien halukkaiden kesken. Kanojen rehujen säilytyspaikasta ja jätösten hävittämisestä sekä kanalan puhtaanapidosta sovittiin myös ennalta.
– Lisäksi laadimme mahdollisia ongelmatilanteita varten ilmoitustaululle tietoa kanoista sekä meidän kanalavastaaviemme yhteystiedot.
Vähällä käytöllä ollut piha-alue heräsi eloon kanojen myötä
Kesäkanat paljastuivat sittemmin varsinaiseksi hitiksi, ja moni asukas innostui viettämään aikaa kanoja ihmetellen ja ihaillen. Samalla aiemmin vähäisellä käytöllä ollut piha-alue heräsi eloon.
– Takapiha on ollut aiemmin melko autio ja hieman tylsä. Kanat elävöittivät pihaa ja lisäsivät selvästi koko taloyhtiön yhteisöllisyyttä, Ruuskanen pohtii.
Talveksi kanat päätyivät tutun kanaharrastajan hoiviin, jonka neuvoihin taloyhtiön kanavastaavat ovat muutenkin voineet luottaa kiperien paikkojen tullen.
– Nyt keräämme palautetta asukkailta, ja jos innokkaita kananhoitajia löytyy jatkossakin, takapihalla saattaa kuopsutella sama kanajoukko myös ensi kesänä, Ruuskanen sanoo.
Lue myös: Saako kissaa pitää vapaana taloyhtiön pihassa?
Lue myös: Myös lemmikit saavat asua taloyhtiössä, mutta entä jos ne ärsyttävät?