Isännöintiliitto julkisti viime helmikuussa historian ensimmäisen energiabarometrin, jossa selvitettiin isännöintialan näkymiä energia-asioista ja energiatehokkuudesta.
Selvitys on saanut osakseen runsaasti kiinnostusta, joten kysyntää barometrille selvästi on. Energiabarometrin ensisijaisena tavoitteena on lisätä tietoisuutta energia-asioista taloyhtiömaailmassa ja luonnollisesti nostaa tärkeitä asioita sekä näkökulmia myös julkiseen keskusteluun.
Barometri paljasti, että oikean ja luotettavan tiedon löytäminen on taloyhtiöille vaikeaa. Ilmiselvästi koulutusta ja keskustelua energia-asioista tarvitaan lisää, jotta myös taloyhtiöt voisivat hyödyntää energiaa tehokkaammin ja paremmin.
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa tulee tavallaan annettuna. Kunnalliset maksut ja verot muodostavat ison osan kuluista; vesimaksut ja kiinteistöverot päätetään kunnassa. Kustannussäästöjä on käytännössä mahdollista löytää energia-asioista. Katseet kannattaa kääntää energiaan myös, koska se on myös taloyhtiön suurimpia kulueriä.
Monessa taloyhtiössä on onnistuttu saamaan jopa kymmenien prosenttien säästöjä ilmanvaihtoa säätämällä ja toimintojen tarkistamisella.
Monessa taloyhtiössä on jäänyt poimimatta myös hyvin matalalla roikkuvia hedelmiä. Energiabarometrin mukaan lähes 80 prosenttia isännöitsijöistä näkee, että taloyhtiöt hukkaavat eniten energiaa ilmanvaihdon vuoksi. Monessa taloyhtiössä on onnistuttu saamaan jopa kymmenien prosenttien säästöjä ilmanvaihtoa säätämällä ja toimintojen tarkistamisella.
Kannattaa siis ehdottomasti selvittää, onko mahdollista vähentää kustannuksia pienilläkin toimenpiteillä. Energiatehokkuuden parantaminen on syytä ottaa kaikissa taloyhtiöissä tarkasteluun, jotta kustannussäästöjä voidaan saavuttaa.
Isännöintiliitto tekee vaikuttamistyötä valtion suuntaan, jotta energia- ja avustuspolitiikkaa saadaan pitkäjänteisemmäksi. Energiatehokkuuden parantaminen on myös valtion näkökulmasta erittäin tärkeä tavoite.
Taloyhtiöiden kannalta energiatehokkuudessa on kuitenkin tärkeintä, että hoitovastike pysyy maltillisena, asumismenot hallinnassa ja asumisviihtyvyys hyvänä. Se on isännöinnin tärkein tavoite.