Kerrostaloasuntojen myynti kulkee tai tökkii riippuen siitä, missä kunnossa niiden viemäriputkistot ovat. Keski-ikäisessä talossa putkiremontti on vaikea puheenaihe. Keskustelupalstojen tarinat työläistä remonteista lisäävät tuskaa. Yhtiökokouksissa taloyhtiöiden osakkaat puhuvat mieluummin pyöräkellareista kuin putkiremonteista.
Kun aika koittaa, asukkaat ja osakkeenomistajat ottavat kuukausia kestävän remontin vastaan urheasti kuin Siperian talven. Hammasta purren mennään eteenpäin.
Raskaille remonteille on vaihtoehtoja
Taloyhtiöiden hallitusten velvollisuus on toimia niin, että asuntojen arvo kehittyy mahdollisimman hyvin. Siksi isännöitsijän kannattaa vahvistaa heidän osaamistaan ja tuoda keskusteluun uusia ratkaisumalleja.
Maailma nimittäin muuttuu, ja sen mukana putkiremontit. On aika kyseenalaistaa vanha totuus ”tonnin per neliö se maksaa”. Moni ilahtuu siitä, että kaikkea ei tarvitsekaan repiä auki, kun ne kylppärin kaakelitkin on juuri vaihdettu.
Maailma muuttuu ja sen mukana putkiremontit.
Taloyhtiöiden osakkeenomistajat ovat kaivanneet vaihtoehtoja ja nyt niitä on saatavilla. Viemäristön huoltosopimus sisältää putkiston tarkastuksen, vaadittavat korjaukset sukittamalla sekä 5–15 vuoden sopimuskauden pituisen ylläpidon.
Euro on hyvä konsultti, joten kuuntele sitä
Taloudellisesti asiassa on kaksi näkökulmaa. Vähävarainen taloyhtiö ehtii sopimuskauden aikana kerätä korjausbudjettia. Ne omistajat, jotka eivät halua sitoa ”tonnia per neliö” betoniin, voivat sijoittaa varojaan tuottavammin.
Huoltosopimusmalli yleistyy Suomessa. Muun muassa vuoden 2021 alussa kahdessa nimekkäässä suomalaisessa hotellissa päädyttiin viemärien huoltosopimuksiin raskaan linjasaneerauksen sijasta. Kiinteistönomistaja, jolla on mittava portfolio hotellikiinteistöjä salkussaan, oli laskenut yhteen kustannushyödyt ja liiketoiminnan jatkuvuuden hyödyt. Hiljainen ja siisti sukitustyö antaa mahdollisuuden pitää hotellin auki ja lähes kaikki huoneet koko ajan käytössä, joten kassavirta säilyy.
Asuintalossakin tämä tarkoittaa paitsi rauhaa, myös rahaa. Asukkaiden ei tarvitse paeta sukulaisten sohville ja vuokrakämppiin. Asuntosijoittajat, joiden asunnot ovat vuokralla, eivät menetä vuokratulojaan.
Käyttöarvon tai vuokratuoton lisäksi osakkeenomistajat haluavat jälleenmyyntiarvoa. Ostajalle huoltosopimus kertoo, että viemäreistä on huolehdittu ja yllätysremontti ei ole pelkona.
Patista siis taloyhtiöiden hallituksia tutustumaan viemärien huoltosopimusmalliin – se voi helpottaa asuntokauppaa.