Suomessa on noin 700 000 koiraa, joista moni asuu myös taloyhtiössä. Jotta koira kasvaa taloyhtiössä mieluisaksi naapuriksi, kannattaa tärkeitä koirakansalaisen taitoja harjoitella pienestä pitäen.
– Mitä enemmän pentu kohtaa erilaisia asioita ja tilanteita, sitä varmempi koira siitä kasvaa. Tärkeää on luottavainen suhde omistajaan, osastopäällikkö Kirsi Salmijärvi Kennelliitosta sanoo.
Salmijärven mukaan lähes kaikki koirat oppivat ja tottuvat kaupunki- ja taloyhtiöelämään, kun ne saavat totutella ympäristöön ja arkeen rauhassa.
Taloyhtiössä koira kannattaa opettaa sietämään etenkin naapurien ääniä. Kaupungissa taas kannattaa totutella julkiseen liikenteeseen, väkijoukkoihin, rakennustyömaiden meluun ja muihin erikoisuuksiin.
Vasta reilun neljän kuukauden ikäinen kiinanharjakoira Pipa liikkuu kaupungissa jo kuin vanha tekijä. Helsinkiläinen Deeqa Aho ryhtyi totuttamaan pentua kaupungin vilskeeseen heti sen saavuttua. Siitä on hyötyä, sillä etenkin isommissa kaupungeissa koirat ovat tervetulleita kahviloihin, ravintoloihin ja moniin kauppakeskuksiin.
– Koen, että on tärkeää heti lähteä liikkeelle ja totuttaa koira kaikenlaiseen, ettei se ole arka. Halusin heti sosiaalistaa pentua, Aho sanoo.
Häiriöstä kannattaa olla rehellinen
Koira ei ymmärrä automaattisesti puhetta ja ihmisen käskyjä. Siksi asioita pitää opetella vähän kerrallaan ja koiraa oikeasta käytöksestä palkiten.
– Esimerkiksi yksinoloon koiraa pitää totuttaa pikkuhiljaa. Ei niin, että ollaan ensin viikon loma pennun kanssa ja yhtäkkiä palataan töihin, Kennelliiton Salmijärvi ohjeistaa.
Koiran ikävöinti ihmisten perään on normaalia etenkin pentuiässä. Se helpottaa opettelulla.
Sen sijaan varsinainen eroahdistus, johon liittyy voimakasta haukkumista, ulvomista ja esimerkiksi huonekalujen tuhoamista tai oven raapimista, vaatii pitkäjänteisempää koulutusta.
Joskus naapurit eivät kehtaa sanoa, että koira häiritsee.
Juuri yksinolon ongelmia Minna Kuikka pelkäsi ottaessaan ensimmäisen koiransa. Huoli oli kuitenkin turha, sillä nyt reilun vuoden ikäinen stabyhoun Rauli ottaa yksin ollessaankin rennosti.
– En voi siirtää omaa työtäni kotiin, joten panostin yksinoloon alusta saakka. Enemmän polemiikkia koitui pesutuvan käytöstä ja siitä, tarttuuko yhteisiin koneisiin koirankarvoja. Tästäkin selvittiin keskustelemalla ja sillä, että olen itse tarkkana koirankarvojen kanssa, Kuikka kertoo.
Myös Salmijärvi toivoo, että naapureiden kesken käytäisiin avointa keskustelua lemmikin aiheuttamasta häiriöstä.
– Joskus naapurit eivät kehtaa sanoa, että koira häiritsee. Silloin esimerkiksi haukkuminen voi ajan mittaan vain pahentua, eli naapuri voi tahtomattaan tehdä kaikille karhunpalveluksen, Salmijärvi sanoo.
Tiettyjä elämisen ääniä täytyy kuitenkin sietää. Koiran haukahdus silloin tällöin ei ole ongelmakäytöstä tai häiritsevää elämää, vaan kuuluu asumiseen siinä missä laulaminen tai lasten leikitkin.
Arjen taidot tuovat turvaa
Minna Kuikka kertoo, että taitoja on kartutettu etenkin tärkeissä arjen asioissa. Rauli-koira on oppinut liikkumaan rapussa ja hississä rauhassa.
Kennelliiton Salmijärvi painottaa turvallista hissin käyttöä.
– Vaikka asiasta on puhuttu julkisuudessakin paljon, valitettavasti edelleen hisseissä sattuu kohtalokkaita vahinkoja, joissa hihna jää sulkeutuvien ovien väliin omistajan ollessa toisella ja koiran toisella puolella, Salmijärvi sanoo.
Valitettavasti hisseissä sattuu edelleen kohtalokkaita vahinkoja.
Myös Pipa-pentu kulkee hissillä, koska se on nopein tapa päästä ulos tarpeille. Pennun täytyy ulkoilla usein. Aho kertoo, että heidän vuokrataloyhtiönsä pihassa on kyltti, joka muistuttaa, ettei koiran pissattaminen pihaan ole suotavaa.
– Yritämme aina ehtiä lähipuistoon asti, Deeqa Aho sanoo.
Salmijärvi sanoo, että pienikokoisen pennun voi tarvittaessa kantaa ulos sallitulle pissapaikalle.
– Edes pienen pennun ei saa antaa pissailla oven eteen, pihoille tai porttikongiin, koska se innostaa muitakin koiria merkkaamaan saman kohdan, hän muistuttaa.
Jos vahinko sattuu rappuun, pitää omistajan siivota jäljet pikimmiten. Koiran kakat pitää kerätä pois myös ulkona. Se on paitsi taajama-alueilla järjestyslain mukaista, myös huomaavaista muita liikkujia kohtaan ja tärkeää koirien terveyden kannalta, sillä ulosteen mukana leviävät erilaiset taudit ja loiset.
Vahinkoihin kannattaa varautua
Pentu tutustuu maailmaan hampaillaan. Arvokkaimmat esineet ja matot kannattaakin kerätä pentuajaksi pois koiran ulottuvilta.
Moni ottaa nykyään koiralle vakuutuksia. Salmijärvi kehottaa tutustumaan vakuutuksiin ja miettimään, mitkä niistä sopivat omiin tarpeisiin. Vakuutusten sisältöön ja siihen, mitä ne korvaavat, kannattaa tutustua tarkoin.
– Esimerkiksi vastuuvakuutus korvaa, jos koira aiheuttaa vahinkoa toiselle henkilölle tai toisen henkilön omaisuudelle.
Omistajan täytyy kuitenkin varautua maksamaan joitakin vahinkoja myös itse.
– Pentukoiran tekoset eivät ole äkillinen ja ennalta-arvaamaton asia, joten vakuutus harvemmin kattaa koiran omistajalle koituneita vahinkoja. Myös koiran raapimat ja puremat listat tai oven pielet jäävät usein vakuutuksen ulkopuolelle, Salmijärvi muistuttaa.
Vakuutuksia tehokkaampi tapa minimoida vahingot on esimerkiksi tilan rajaaminen koiran ollessa yksin. Koiralle kannattaa tarjota sallittua pureskeltavaa, kuten erilaisia puruluita.
Lemmikeistä on iloa myös naapureille
Kuikka ja Aho ovat tyytyväisiä koiranomistajia. Suurempia ongelmia ei ole ollut ja koira on tutustuttanut taloyhtiössä muihin asukkaisiin uudella tavalla.
– Meidän talossamme on totuttu koiriin, koska samassa rapussa on useampi koira. Varsinkin lähimmät naapurit, jotka ovat tunteneet Raulin pennusta asti, tulevat usein moikkaamaan, Kuikka kertoo.
Aho on koiran myötä kiinnittänyt huomiota ympäristöön uudella tavalla.
– Vein rappukäytävään lapun, jossa pyysin, ettei maahan syljettäisi purkkaa. Purkka, tupakantumpit ja muut roskat ovat koirille vaarallisia. Olen myös huomannut, että roskiksia on ulkona yllättävän vähän, Aho sanoo.
Lue lisää: Myös lemmikit saavat asua taloyhtiössä, mutta entä jos ne ärsyttävät?
Lue lisää: Naapurin koira pissaa taloyhtiön pihaan, miten asiaan voi puuttua?
Lue lisää: Viestintä auttaa, kun koirankakkakeskustelu herää taloyhtiössä
Lue myös: Saako kissaa pitää vapaana taloyhtiön pihassa?
Aiheesta muualla:
Kennelliiton neuvoja koiranpennun kotiutumiseen
HESYn vinkit lemmikillisten perheiden sujuvaan etätyöarkeen ja eroahdistuksen ehkäisyyn