Kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma Helsinki Pride on Suomen suurin Pride-tapahtuma. Se kerää perinteisesti suuren joukon osanottajia kulkueeseen ja muihin tilaisuuksiin. Lisäksi moni haluaa juhlistaa tapahtumaa kotonaan. Esimerkiksi sateenkaaren väreissä hehkuva Pride-lippu parvekkeella tai ikkunassa on monelle tapa ottaa osaa juhlaan.
Taloyhtiöissä asukkaiden Pride-liputus on otettu vastaan eri tavoin. Viime kesänä YLE uutisoi tapauksesta, jossa talonmies ensin ohjeisti poistamaan lipun parvekkeelta, mutta taloyhtiön hallitus antoi sille myöhemmin luvan. Myös viisi vuotta sitten Iltalehti kertoi tapauksesta, jossa taloyhtiö vaati lipun poistamista parvekkeelta.
Lakiasiantuntija Laura Lithenius Isännöintiliitosta sanoo, että parvekkeen sisäpuolelle tai omaan ikkunaan saa kiinnittää Pride-lipun. Sen sijaan parvekkeen ulkopuolelle, eli esimerkiksi kaiteen ylitse tuleva lippu voidaan kieltää samoin kuin muutkin parvekkeen ulkopuolelle ulottuvat tavarat.
– Tämä liittyy turvallisuuteen ja siihen, että taloyhtiö saa päättää julkisivun ulkonäöstä. Myös parvekkeen ulkopuolella roikkuvat kukkalaatikot kielletään usein samasta syystä, Lithenius selventää.
Parvekkeen sisäpuolella tai ikkunoissa pidettäviä väliaikaisia koristeluja sen sijaan ei voi kieltää edes julkisivuun vetoamalla. Litheniuksen mukaan se on sisustuksellinen asia, johon asukas ei tarvitse lupaa.
– Jos Pride-lippu on viikon ajan esillä parvekkeella, se ei ole julkisivullisesti merkittävää. Onhan nyt korona-aikana ollut ikkunoissa paljon muutakin, kuten tsemppiviestejä. Taloyhtiöillä ei ole perusteluja kieltää tällaista liputusta parvekkeella.
Sateenkaarilippu salkoon yhteisellä päätöksellä
Harvassa taloyhtiössä liputetaan yhteisesti Pride-päivänä. Lithenius ei ole kuullut yhdestäkään taloyhtiöstä, jossa niin tehtäisiin.
– Mahdollista se kuitenkin on. Jos esimerkiksi pienessä taloyhtiössä hallitus tuntee ja tietää yhtiön hengen, voi hallitus päättää asiasta. Muuten asiasta kannattaa päättää yhtiökokouksessa.
Jos salkoon haluaisi nostaa sateenkaarilipun, pitää kuluista sopia tarkkaan: kenen rahoilla ostetaan lippu ja kuka maksaa huoltoyhtiön palkkion lipun nostamisesta?
Taloyhtiön rahoilla eli vastikkeilla voi kattaa tällaiset ylimääräiset hankinnat vain, jos jokainen osakas siihen suostuu. Taloyhtiössä voidaan myös sopia, että ne osakkaat, jotka haluavat liputtaa, maksavat siitä koituvat kulut.
– Taloyhtiöissä kannattaa miettiä hyvissä ajoin esimerkiksi Pride-liputusta, jotta asiasta ehditään keskustella ja päättää yhtiökokouksessa sekä hankkia lippu, Lithenius sanoo.
Hän muistuttaa, että useimmilta taloyhtiöiltä löytyvän Suomen lipun voi nostaa salkoon minkä tahansa juhlan kunniaksi.
Lue myös: Reilu, avoin, avulias – Millaiset arvot teidän taloyhtiössänne on?
Aiheesta muualla: