Turvallisuus tarkoittaa vaarojen ja uhkien puuttumista sekä psykologista kokemusta niiden poissaolosta. Taloyhtiön turvallisuus eli asumiseen liittyvät turvallisuusasiat ja taloyhtiön riskien hallinta eivät ole vähäpätöisiä asioita.
Suomalaista taloyhtiöasumista pidetään turvallisena, vaikka usein ei tiedetäkään, millaisista asioista huolehtimista se vaatii. Vastuu painaa hallitusta ja isännöitsijää. Pelastussuunnitelma, väestönsuojat, murtosuojaus, valaistus, talvikunnossapito, esteettömyys, avainturvallisuus, tietoturva, taloudellinen turvallisuus sekä tulipalojen ja vesivahinkojen ennaltaehkäisy ovat vain esimerkkejä asioista, jotka pyörivät isännöitsijän ja hallituksen työpöydällä.
Siinä on paljon tekemistä. Siksi onkin tärkeää, että asioiden hoidosta ja vastuista on sovittu selkeästi hallituksen, isännöitsijän ja muiden yhteistyötahojen kesken.
Kotitalonkin jutuissa käsitellään turvallisuutta monelta eri kannalta. Niissä puhutaan paljon ennakoimisen tärkeydestä. Suunnitelmallisuus onkin turvallisuusasioissa kaiken a ja o.
Turvallisuusasioita suunniteltaessa isännöitsijä on taloyhtiölle ja sen hallitukselle kullan arvoinen apu. Isännöitsijä kantaa vastuullaan kymmenien miljoonien arvoista kiinteistöomaisuutta ja osaa ottaa huomioon kaikki turvallisuuden aspektit.
Isännöitsijällä on tukenaan ammattitaitoinen kumppaniverkosto, jonka avulla vaaranpaikkojen ennakointi on helpompaa. Kun asioista on sovittu selkeästi etukäteen, tulevat kaikki tarvittavat toimenpiteet tehtyä eikä onnettomuuksia satu ainakaan sen vuoksi, ettei asioista olisi huolehdittu.
Silloin hallituskin voi lepäillä huojentuneena ja ylpeänä isännöitsijästään.
Hallituksen ja isännöitsijän vastuun kantaminen ei kuitenkaan riitä, vaan taloyhtiön turvallisuus on yhteinen asia, johon kaikkien tulisi kiinnittää huomiota. Asukkaiden täytyy vastata oman kotinsa turvallisuudesta, ja rappukäytävät sekä pelastustiet tulisi pitää esteettöminä. Lisäksi jokainen voi tarkkailla vaaranpaikkoja pihalla ja yhteisissä tiloissa.
Turvallisuuden tunnetta voi lisätä myös hyvällä yhteishengellä naapurien kesken. Kun tunnet naapurisi, ehkä he huomaavat helpommin, jos sinulla ei ole kaikki hyvin.
Lue lisää Kotitalon turvallisuusaiheisia juttuja.