Grilli on lämmennyt ja olet juuri siirtänyt kasvikset ja makkarat ritilälle, kun naapuri alkaa kuikuilla omalta parvekkeeltaan. Mietit, ärsyttääköhän sitä grillaaminen vai onkohan nälkäinen tai kateellinen – pitääkö kääntää selkä, mulkoilla takaisin vai moikata?
Yksi ratkaisu on heittää ilmoille tervehdys ja jokin grillaukseen liittyvä knoppitieto murtamaan jäätä, minkä aikana ruoka ehtii valmistua jo pitkälle. Valitse imagoosi sopiva knoppi ja anna mennä!
Jo muinaiset roomalaiset -aloituksen sijaan voit grillatessa vetää esiin homo erectus -kortin
Yhdysvaltalaisen livescience.com-mediasivuston mukaan nykyihmistä edeltänyt pystyihminen eli homo erectus alkoi valmistaa lihaa tulella jo 1,8 miljoona vuotta sitten.
Luolamiesgrillaus eli lihan grillaaminen suoraan hiilien päällä on jälleen trendikästä, mutta jos grillaat parvekkeella, naapurille kannattaa tässä välissä sivumennen mainita, että ihan nykyaikaisilla ja sallituilla laitteilla esi-isien jäljissä ollaan kulkemassa.
Nykyaikaisen tyylisestä grillaamisesta (engl. barbecue, BBQ) historian kirjoissa on ensimmäisiä merkintöjä 1500-1600-luvuilta Karibian alueelta, Pohjois- ja Etelä-Amerikan välissä olevilta saarilta. Barbacoa-sanaa käytettiin kuvaamaan paikallista tapaa kypsentää lihaa hitaasti puisen ritilikön päällä.
Joka tapauksessa ihminen on grillannut vähintäänkin vuosisatoja, joten ei ihme, jos naapurinkin kaula venyy tarkkaillessa, mitä sinne grilliin oikein päätyy.
Grillaaminen liitetään amerikkalaiseen elämäntapaan, mutta miten meripoiju siihen liittyy?
Grillaaminen, jos mikä, liittyy vahvasti amerikkalaiseen elämäntapaan. Takapihagrillaaminen yleistyi Yhdysvalloissa kaupungistumisen myötä 1940-luvun lopulla, ja amerikkalainen trendi-ilmiö siitä tuli 1950-luvulla pallogrillin myötä.
Pallogrillin keksi vuonna 1952 chicagolainen, meripoijutehtaalla työskennellyt George Stephen. Grillivalmistaja Weberin verkkosivuilla Stepheniä kuvaillaan intohimoiseksi grillaajaksi, joka mietti uusia tapoja grillata. Yhtenä päivänä hän keksi halkaista meripoijun kahtia. Näin hän loi kaikkien pallogrillien äidin ja aloitti modernin, kannen alle tapahtuvan grillaamisen trendin.
Suomeen pallogrillit rantautuivat 1970-luvulla. Nykyisin ulkoisesti pallogrilliltä näyttävä grilli voi lämmetä hiilien sijaan myös näppärästi sähköllä – tästä voi naapurille ohimennen mainita, jos tuntuu, että juuri parvekkeella olevan grillin muoto on tarkkailussa.
Ruokaan liittyvät tilastot kiinnostavat muitakin kuin numeroniiloja, joten avaudu makkaran maailmasta
Ensimmäiset maininnat makkaroista löytyvät italianbarrel.com-ruokasivuston mukaan Sumerin, nykyisen Irakin alueelta 3100 vuotta ennen ajan laskua. Suomessa vanhin kirjallinen merkintä makkarasta on HKScanin mukaan Nousiaisista vuodelta 1549: perunkirjoissa mainitaan perintönä 36 kuivattua makkaraa.
Satoja vuosia on jo makkaraakin syöty, vaikka grillimakkaran kausi sijoittuu Suomessa etenkin 1970-luvulle. Trendikkääksi grillattavaksi makkara on palannut 2010-luvulla artesaani- ja raakamakkaroiden myötä.
Vaikka suomalaiset grillaavat entistä monipuolisemmin lihaa, kasviksia, juustoa, hedelmiä ja kaikkea muuta mahdollista, grillissä tirisee edelleen usein makkara.
Suomessa syödään kesäkaudella eli touko-elokuussa HKScanin mukaan 21 miljoonaa kiloa grillimakkaraa. Tämä tarkoittaa sitä, että joka kesäpäivä suomalaisten grilleissä kuumenee 490 000 paketillista makkaraa.
HKScanin kyselyn mukaan joka kymmenes grillaaja grillaa ympäri vuoden, ja laskennallisesti jokainen suomalainen syö keskimäärin 7 pakettia grillimakkaraa vuodessa.
Jos ei muuta jutunjuurta löydy, naapurilta voi aina tiedustella, syökö hän mieluummin grillimakkaraa vai soijanakkeja, ja mikähän mahtaa olla hänen suosikkisinappinsa?
Lue myös: Kuusi kuumaa kysymystä parvekegrillaamisesta
Lue lisää: Kevät tuo parvekkeille elämää, ja tänä keväänä se voi luoda myös uutta yhteisöllisyyttä