Taloyhtiöissä, kuten koko maassa, eletään täysin poikkeuksellista aikaa. Kodeilla on monta uutta roolia, kun ne ovat koronavirusepidemian takia myös etätyöpaikkoja, etäkouluja, karanteenipaikkoja, etäjumppasaleja ja pian myös yhä useammin sairastupia. Kodeissa ja taloyhtiöissä vietetään nyt enemmän tunteja vuorokaudessa kuin koskaan aikaisemmin.
Poikkeustilanne vaatii paitsi yhteiskunnalta, myös taloyhtiöiltä, isännöinniltä ja ennen kaikkea meiltä jokaiselta asukkaalta poikkeuksellista sietokykyä ja sopeutumista muuttuviin tilanteisiin.
Tarvitaan uudenlaista vastuunkantoa sekä pitkäpinnaista ja välittävää naapuruutta. Tarvitaan omaa harkintaa ja arviointikykyä, sillä jokin korkeampi taho ei voi hoitaa kaikkea puolestasi. Tarvitaan arkijärkeä toimia vastuullisesti sekä tehdä kaikkien terveyttä ja turvallisuutta edistäviä valintoja arjessa.
Poikkeusajan arjen vastuunkantajalla on malttia ja ymmärrystä naapureille.
Nyt ei ole oikea hetki ärsyyntyä ja huomautella pienistä epäkohdista, vaan keskittyä tärkeimpään: itsensä, läheistensä ja kanssaihmisten terveyteen ja turvallisuuteen.
Nyt ei ole myöskään oikea hetki olettaa saavansa odotukset ylittävää palvelutasoa, kun kaupoissa yritetään pitää hyllyt täysinä ja monella muullakin yhteiskunnan alalla välttämättömimmät toiminnot pyörimässä. Viranomaiset, terveydenhuoltoalan ammattilaiset, kaupan työntekijät, taloyhtiön hallitus, isännöinti ja huoltoyhtiö tekevät takuulla parhaansa hankalassa tilanteessakin.
Haluatko sinä olla kotitalossasi se arjen vastuunkantaja, joka toimii nyt vastuullisesti?
Arjen vastuunkantoa voi olla se, että suhtautuu myönteisesti taloyhtiön yhtiökokouksen järjestämiseen etäkokouksena. Vastuunkantoa voi olla myös pitkä pinna, kun yläkerran karanteenissa olevat leikki-ikäiset lapset liikkuvat ja tömistelevät niin kuin lasten kuuluukin. Vastuunkantoa on myös se, että käy naapurissa asuvalle ikäihmiselle kaupassa tai edes tiedustelee iäkkäämmän naapurin vointia ja pärjäämistä.
Poikkeusajan arjen vastuunkantajalla on malttia ja ymmärrystä naapureille.
Moni pelkää tällä hetkellä perussairaiden ja iäkkäämpien läheistensä puolesta. On yksinhuoltajia, jotka tekevät kotona töitä ja huolehtivat samalla lastensa etäkoulutehtävistä, tavanomaista laajemmasta ruokahuollosta ja ulkoilusta. Naapurissasi saattaa asua yrittäjä, joka on huolissaan elantonsa puolesta. Naapurissasi asuu varmasti myös joku, joka on saanut juuri lomautuksen tai pelkää työpaikkansa menettämistä.
Naapuruus, kuten ystävyyskin, punnitaan vaikeissa tilanteissa. Silloin meistä monesta nousee esiin myös niitä ei niin miellyttäviä puolia.
Mutta yhdessä tästä selvitään – myös kotitaloissa!