Yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi luokiteltu koronavirus (COVID-19) leviää ihmisestä toiseen kosketus- ja pisaratartuntana. Suomessa tartuntojen määrä on lisääntynyt viime päivinä, mikä on aiheuttanut huolta ja kysymyksiä myös taloyhtiöissä. Kokosimme vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, kuten mitä tehdä, jos naapuri on asetettu karanteeniin.
Ensinnäkin, kun puhutaan karanteenista, toisistaan pitää erottaa lääkärin asettama karanteeni ja työpaikoilla tehty sopimus siitä, että henkilöstö työskentelee varmuuden varalta etänä kotoa ja välttää tapaamisia kasvokkain. Työpaikalla sovitusta etätyöskentelyssä kyse on vapaaehtoisesta varotoimenpiteestä.
Kun lääkäri asettaa tartuntalain perusteella jonkun virukselle altistuneen ihmisen karanteeniin, kyseessä on edelleen varotoimi, muistuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) valmiuspäällikkö, tutkimusprofessori Hannu Kiviranta.
– Karanteeniin asetettu ei ole sairas, mutta jos hän sattuukin sairastumaan, niin karanteenissa hän ei sairastuta muita. Karanteenissa olevia ihmisiä on kehotettu välttämään kontaktia muihin ihmisiin, mutta esimerkiksi koiraansa saa ulkoillaan, kunhan pitää huolen, ettei ole kenenkään kanssa lähikontaktissa, Kiviranta sanoo.
Lähikontakti tarkoittaa vähintään 15 minuutin oleskelua alle kahden metrin päässä toisesta ihmisestä.
Pyykkiä voi pestä, mutta karanteenissa taloyhtiön lenkkisauna pitää jättää väliin
Lääkärin karanteeniin asettama henkilö saa tiettyjä palveluita kotiinsa, ja lääkäri antaa ohjeita elämään karanteenin aikana. Oleellisinta on elää omassa asunnossaan ja välttää kontaktia muihin ihmisiin.
– Karanteenissa oleva ei voi käyttää esimerkiksi taloyhtiön yhteisten saunatilojen lenkkisaunavuoroja, koska niissä on riski tavata muita saunojia, Kiviranta sanoo.
Vaikka taloyhtiössä joku olisikin koronakaranteenissa, se ei estä muita käyttämästä omia saunavuorojaan normaalisti.
Kiviranta huomauttaa, ettei karanteenissa oleva mitenkään pelkällä olemassa olollaan saastuta yhteisiä tiloja. Karanteenissa olevakin voi esimerkiksi käyttää pyykkitupaa, kunhan tiloissa ei ole muita ihmisiä samanaikaisesti. Karanteenin loputtua henkilö voi jatkaa elämäänsä normaalisti.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) tiedotteen mukaan virukseen laboratoriotutkimuksen perusteella varmuudella sairastunutta voidaan hoitaa sairaalan lisäksi erityksessä kotona, mikäli potilas on hyväkuntoinen. Kyseessä on tällöin sairastuneen määrääminen eristykseen eikä enää karanteeni, Kiviranta tarkentaa.
Eristyksessä hoito tapahtuu infektiolääkärin antamien ohjeiden mukaisesti.
TTL ja THL ovat tehneet siivousohjeistuksen
Työterveyslaitos (TTL) on yhdessä THL:n kanssa laatinut siivoukseen ohjeistuksen, jolla pyritään ehkäisemään koronavirustartuntoja. Uuden koronaviruksen (COVID-19) osalta ei ole vielä saatavilla tutkimustietoa siitä, miten kauan virukset säilyvät ympäristössä eri pinnoilla.
Taloyhtiöissä huolta on herättänyt viruksen tarttuminen hissin nappuloista, ovenkahvoista tai rappukäytävän kaiteista.
Sosiaalisten kontaktien vähentäminen on tärkeää myös terveille ihmisille, sillä se hidastaa epidemian leviämistä.
Jo yleisessä, kaikenlaisten tilojen perussiivouksen ohjeistuksessa todetaan, että usein kosketeltavat pinnat, kuten ovenkahvat, tulee puhdistaa usein ja huolella. Nyt laaditussa ohjeistuksessa on eritelty, miten virustartunnan saaneiden käyttämät tilat pitää siivota, ja miten siivoushenkilökunta voi suojautua tartunnalta.
– Tärkeimmät keinot suojautua virukselta ovat hyvä käsihygienia, hyvä niistämis- ja yskimishygienia sekä kättelyn ja halaamisen välttäminen. Pieni etäisyys muihin on nyt hyvä asia, THL:n Hannu Kiviranta muistuttaa.
Hyvä käsihygienia tarkoittaa riittävän usein tehtävää, perusteellisesta käsien pesua saippualla ja runsaalla vedellä ja yskimishygienia taas sitä, yskitään niin, ettei pisaroita pärskitä ympäristöön tai omiin kämmeniin.
– Suusuojan käyttö sen sijaan on terveillä hyödytöntä. Sairas tarvitsee sellaisen, ettei tartuta muita, samoin ne terveydenhuollon ammattilaiset, jotka ovat kosketuksissa sairastuneiden kanssa. Muille siitä ei ole hyötyä, Kiviranta sanoo.
Koronavirus itää keskimäärin viisi päivää, kokoontumisia kannattaa harkita
HUS on julkaissut toimintaohjeen koronavirusepäilyssä toimimiseen. Epidemiologisen yksikön apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalaisen laatimassa ohjeessa viruksen itämisajan arvioidaan olevan 2–14 vuorokautta ja keskimäärin noin viisi päivää.
Ohjeen mukaan nykytiedon valossa on hyvin epätodennäköistä, että potilas on tartuttava ennen oireiden alkua. Sairastunut puolestaan tartuttaa virusta eteenpäin mahdollisesti 5–7 vuorokauden ajan.
Koronvirukseen sairastuneen oireita ovat kuume, yskä, hengenahdistus, lihassärky, kurkkukipu, väsymys ja myös ripuli. Virus aiheuttaa kausi-influenssaa muistuttavia oireita. Jos epäilee koronavirustartuntaa, yleisohje on ensin ottaa yhteyttä terveysasemalle puhelimitse.
Valtakunnallinen puhelinneuvonta tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Sen numero on 0295 535 535.
Entäpä yhtiökokous?
Osa työpaikoista on ohjannut työntekijöitään etätöihin, ja massatapahtumia on jo peruttu Suomessakin.
– Sosiaalisten kontaktien vähentäminen on tärkeää myös terveille ihmisille, sillä se hidastaa epidemian leviämistä, sanoo THL:n terveysturvallisuudesta vastaava johtaja Mika Salminen tiedotteessa.
Osassa taloyhtiöitä mietitään nyt, miten koronavirus vaikuttaa yhtiökokouksen järjestämiseen. Asiaan on ottanut kantaa Isännöintiliitto yhdessä Kiinteistöliiton kanssa 13. maaliskuuta.
Tiedotteen mukaan pääsääntö on se, että yhtiökokoukseen ei pidä mennä – kuten ei mihinkään muuhunkaan kokoontumiseen – paikalle päälle, jos ei ole täysin terve. Lue koko tiedote Isännöintiliiton sivuilta.
Ota seurantaan myös päivittyvä artikkelimme: Koronaepidemian vaikutukset taloyhtiön arkeen ja yhtiökokouksiin − kokosimme kattavan paketin kysymyksiä ja vastauksia
Maailman terveysjärjestö WHO:n vinkit, joilla voi vähentää koronaviruksen leviämistä:
- Pese kädet säännöllisesti
- Vältä koskettelemasta silmiäsi, nenääsi ja suutasi
- Yski kyynärpäähäsi tai suu yskiessä kertakäyttö nenäliinalla
- Vältä ihmistungosta
- Jää kotiin, jos tunnet olisi lievästikin kuumeiseksi ja flunssaiseksi
- Jos sinulla on yskää, kuumetta ja hengitysvaikeuksia, hae apua ensin puhelimitse
Aiheesta muualla:
TTL:n ja THL:n siivousohjeistus
HUSin avohoidon toimintaohje koronavirukseen liittyen