Monissa asunto-osakeyhtiöissä vasta harkitaan, lähteekö taloyhtiö hakemaan kunnalta tupakkalain mukaista tupakointikieltoa huoneistoparvekkeille, -pihoille tai sisälle asuntoihin. Kieltojen ohella monissa yhtiöissä pyritään löytämään vaihtoehtoisia ratkaisuja häiritsevän tupakoinnin ehkäisemiseksi. Kyselyitä ja mielenkiintoa asiaa kohtaan osoitetaan, mutta varsinaisia hakemuksia on tehty vasta muutamia.
Ensimmäisten hakemusten perusteella voidaan nostaa yksi asia tapetille: tilojen haltijoiden kuuleminen.
Jos asunto-osakeyhtiö päätyy valmistelemaan tupakkalain mukaisen kiellon hakemista osakashallintaisiin tiloihin, laki edellyttää tilojen haltijoiden kuulemista. Haltija on se, joka hallitsee esimerkiksi asuntoa, liiketilaa, parveketta tai pihaa joko omistus- tai vuokraoikeuden perusteella. Siis tyypillisesti osakas tai vuokralainen.
Kuuleminen on suoritettava ennen hakemuksen tekemistä. Tupakkalain pykälä ohjaa kuulemista hyvinkin yksityiskohtaisesti. Lain mukaan kuuleminen katsotaan toteutetuksi, kun asuntoyhteisö toimittaa hakemuksessa tarkoitettujen tilojen haltijoille tiedon ehdotetun hakemuksen perusteista sekä ohjeet huomautusten esittämiseen.
Kuulemisessa edellytettävät tiedot voidaan toimittaa yhtiön tiedossa olevaan postiosoitteeseen. Vaihtoehtoisesti ne voi lähettää osakkaalle siihen sähköpostiosoitteeseen tai muuhun vastaavaan teleosoitteeseen, jonka hän on ilmoittanut taloyhtiölle. Vuokralaisille samat tiedot voidaan laittaa näkyville rakennuksen yleisesti käytettävälle ilmoitustaululle tai toimittamalla hänen hallitsemaansa huoneistoon.
Huolellinen kuuleminen on taloyhtiön etu
Velvollisuus on yhtiön ja sen osakkaiden edun kannalta erittäin tärkeä. Kuuleminen kannattaa suorittaa huolellisesti ja mahdollisimman kattavasti jo taloyhtiössä, jotta varmistetaan hakemuksen käsittelyn sujuminen. Tämä edellyttää tehokasta viestintää asiasta. Jos kuuleminen suoritetaan puutteellisesti tai jätetään kokonaan tekemättä, viranomainen joutuu suorittamaan kuulemisen kokonaisuudessaan hallintolain mukaan. Tämä voi kasvattaa yhtiön tupakointikiellon hakemisesta syntyviä kuluja merkittävästi.
Taloyhtiöiden ja etenkin yhtiön johdon, eli hallituksen ja isännöinnin, tulee kiinnittää kuulemisvelvoitteeseen erityistä huomiota tupakointikieltoa haettaessa. On pidettävä mielessä, että yhtiön johdolla on velvollisuus toimia huolellisesti ja edistää yhtiön etua. Pahimmassa tapauksessa tämän velvollisuuden rikkominen voi johtaa vahingonkorvausvelvollisuuteen.
Lue myös 10 kysymystä ja vastausta tupakointikiellosta.