Viestinnän lisääminen taloyhtiöissä on välttämätöntä

Kirjoittanut Jaana Sallmen 26.5.2016

Uusissa asioissa joudutaan aina luomaan uusia käytäntöjä ja hyviä menettelytapoja, ja pioneerit haastavat alan muita toimijoita. Näin on myös isännöintialalla. Nyt vastauksia haetaan kysymyksiin, millaisista viestintää taloyhtiöissä pitäisi olla.

Taloyhtiössä – toisin kuin yleisesti luullaan – lähtökohtana on avoimuus. Johdon tehtävänä on nimenomaan huolehtia, että osakkaille julkinen tieto on aidosti osakkaiden saatavilla. Viestinnässä pitää kuitenkin aina huomioida henkilötietojen asianmukainen käsittely, eli tiedottaminen ei saa yksilöidä osakkaita ja/tai asukkaita henkilöinä.

Viestinnän lisääminen taloyhtiöasumisessa on äärettömän positiivinen ja välttämätön asia, eikä vähiten siksi, että se lisää asumisviihtyisyyttä ja tiivistää naapureiden me-henkeä. Kummassa taloyhtiössä, Sisäpiiriläistentiellä vai Läpinäkyvyydenpolulla, sinä itse haluaisit asua?

Sisäpiiriläistentie:

Ville tulee kesken päivän kotiin etätöihin, mutta töiden tekemisestä ei tule oikein mitään kun talossa tehdään korviaraastavaa remonttia. Olisinpa tiennyt tämän etukäteen, Ville huokaa. Kun Ville vihdoin on saanut seuraavan päivän esityksen valmiiksi, kiitos kuulosuojainten ja pitkän pinnan, toteaa hän ilahtuneena, että vielä ehtii juoksulenkille ja lenkkisaunaan. Ville saapuu lenkin jälkeen rentoutuneena taloyhtiön saunalle ja lyö löylyä kiukaalle, mutta…pihahdustakaan ei kuulu. Taas nousee kierrokset. Kun Ville ihmettelee asiaa porrashuoneessa vastaan tulleelle hallituksen puheenjohtajalle, kertoo puheenjohtaja, että he päättivät viime kokouksessa siirtää lenkkisaunan ajankohtaa tiistailta torstaille. Puheenjohtaja huikkaa vielä, että kertoihan Villen naapuri Villelle siitä, että taloyhtiön pyöräkellarin ovi on jouduttu turvallisuussyistä sarjoittamaan uudestaan. No, eipä kertonut, ei. Joskaan Ville ei ole kyllä naapureita ehtinyt nähdä viime aikoina, kun töissä on ollut niin kauhea kiire. Pyörä ainakin on nyt niin hyvässä tallessa, ettei Villekään pääse siihen käsiksi. Kun Ville tulee ei-niin-onnistuneelta saunareissulta kotiin, huomaa hän paperilappusen, joka on luiskahtanut melkein kokonaan eteisen kaapin alle. Kuinka kauan lienee siellä maannutkaan…Tiedotteessa kerrotaan, että jo huomenna on ylimääräisen vastikkeen eräpäivä, kun taloyhtiön tilillä ei ole rahaa erääntyvän kiinteistöveron maksuun. Saisipa tässä ”firmassa” tietoa vähän enemmän ja etupainotteisesti, Ville puuskahtaa voipuneena.

Läpinäkyvyydenpolku:

Naapuritalossa Kallen kännykkä helähtää viestin merkiksi. Kalle avaa viestin ja toteaa, että sieltähän se tuli taas jokaviikkoinen oman taloyhtiön viikkokatsaus. Kalle vilkuilee viestin teekupposen äärellä, ja huomaa, että ensi viikolla ainakaan tiistaina ei kannata jäädä etätöihin vesikatkon takia. Taloyhtiön pihatalkoot puolestaan pidetään tulevana lauantaina, ja samassa yhteydessä hallituksen puheenjohtaja tarjoaa naapureilleen 50-vuotiskahvit. Alueella tapahtuneiden pyöräkellarimurtojen takia hallitus on näköjään päättänyt uudelleensarjoittaa pyörävaraston oven, lukkofirma on tulossa tekemään työn heti maanantaina ja viestissä ohjeistetaan vielä uusien avainten saaminen. Ilokseen Kalle toteaa myös, että yhtiön taloudellinen tilanne näyttää viikkokatsauksen perusteella erinomaiselta, vakuutusyhtiöstäkin on saatu hyvänkokoinen korvaus yhden huoneiston kylppärissä tapahtuneen putkirikon seurauksena.

Jaana Sallmen

Kirjoittaja: Jaana Sallmen

Varatuomari Jaana Sallmén työskenteli Isännöintiliiton lakiasiantuntijana maaliskuuhun 2020.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Jaana Sallmen →

1 kommentti

  1. Olen ihmeissäni tämän Hallituskatu 20 asumiskäytännöistä.
    Täällä on saanut aikaisemmin kesäaikaan pitää tuuletusparvekkeen ovia auki rappukäytävän kuumuuden ja tunkkaisen ilman vuoksi, koska rapussa ei ole ilmastointia. Nyt tänä kesänä joku asukas nimettömänä laittoi kieltolapun ylimmän kerroksen tuuletusparvekkeen oveen, “urputti” tupakoinnista (jota siellä ei harrasteta) ja kielsi, ettei tuuletusparvekkeen ovia saa pitää auki. Minä ylimmän kerroksen asukkaana olen tuulettanut rappukäytävää huonon, ylimpään kerrokseen nousevan kuumuuden ja elämisestä tulevien hajujen (ruoka ja ulosteet) vuoksi. Niinpä vastasin omalla nimelläni rehellisesti, miksi tuuletan (laitoin lapun omalla nimelläni, tämän nimettömän viestin viereen tuuletusparvekkeen oveen). Tästä seurasi, että sain isännöitsijältä kirjallisen (sähköpostitse) huomautuksen ja henkilökohtaisen kiellon, etten saa tuulettaa (päästää rappukäytävään puhdasta, raikasta ilmaa tuuletusparvekkeen oven kautta). Missään järjestyssäännöissä ei kielletä rappukäytän raikastavaa tuuletusta, eikä yleistä kieltoa le ilmestynyt ilmoitustaululle, eikä tuuletusparvekkeiden oviin. ja yhtiön toisessa rapussa tuuletetaan samoin, eikä siellä ole kielletty tekemästä niin.
    Koen tulleeni loukatuksi.

Kommentointi on suljettu.

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Viestintä