Taloyhtiön kallis remontti voi olla osakkaalle järkytys. Isännöitsijä Anne Vähäkuopus Isännöinti Nasiksesta Lahdesta sanoo, että ihmisten reaktiot omalle kohdalle lankeavaa maksuosuutta kohtaan voivat olla rajujakin.
– Itkusta huutoon, ja kaikkea siltä väliltä. Toiset tyrmistyvät täysin puhumattomiksi, Vähäkuopus sanoo.
Taustalla on usein ihmisten oman talouden kiristyminen. Se on yhä tavallisempaa nyt, kun väestö ikääntyy ja yksin asuvien määrä kasvaa. Yksin asuvalla asumiskustannukset haukkaavat muutenkin ison ja yhä kasvavan osan tuloista.
Vähäkuopuksen mukaan on kuitenkin virheoletus, että remonttien vastustajat olisivat tyypillisesti eläkeläisiä. Monet ovat työikäisiä, joita pitkään piinannut talouden alavire on päässyt puraisemaan.
– Kun osakas kuulee, että hänen maksuosuutensa on 20 000 euroa, hän alkaa miettiä vain sitä, eikä mieleen ei mahdu enää muuta. Se on kuin tulikirjaimin kirjoitettu, Vähäkuopus sanoo.
Remonttien ei pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä.
Hän kertoo leikitelleensä ajatuksella, että ihmiset saisivat vaikka jo asunnon ostovaiheessa selvityksen, josta näkisi, missä vaiheessa talon elinkaarta eri remontit todennäköisesti osuvat kohdalle.
– Tiedetäänhän lapsistakin, että eri ikäkausina he kehittyvät näin ja toimivat noin. Miksei sitten taloista, hän sanoo.
Otsikot remonttipommista harmittavat häntä, sillä remonttien ei pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä. Näistä asioista olisi pitänyt alkaa puhua jo ajat sitten, hän sanoo.
Lue lisää: Korjausvelka kasvaa taloyhtiöissä
Pankin edustaja paikalle
Moni saattaa kokea kiusalliseksi, jos keskustelu taloyhtiön taloudesta läikkyy osakkaiden oman talouden puolelle. Aihetta ei kuitenkaan kannattaisi ujostella. Ei pidä olettaa, että kaikki ovat selvillä siitä, mitä vaihtoehtoja ja keinoja heillä on maksuosuutensa hoitamiseen. Hypoteekkiyhdistyksen asuntorahoitusjohtaja Tom Lönnroth sanoo, että pankin edustaja kannattaa kutsua esimerkiksi asukasiltaan jo siinä vaiheessa, kun remonttia ryhdytään suunnittelemaan.
– Pankin edustaja voi kertoa erilaisista rahoitusvaihtoehdoista, ja osakas voi tilaisuuden jälkeen jatkaa keskusteluja siitä, mitä ne hänen tapauksessaan tarkoittaisivat, Lönnroth sanoo.
Yhtiö voi neuvotella mahdollisimman osakasystävällisen maksuohjelman yhtiölainalle.
Pankin kanssa voi esimerkiksi neuvotella asuntolainasta, jolla hankeosuus kuitataan. Siihen voi räätälöidä itselle sopivan kuukausierän. Asuntolainan etuna on korkojen verovähennysoikeus, joka tosin on vähenemässä.
Yhtiö voi myös neuvotella mahdollisimman osakasystävällisen maksuohjelman yhtiölainalle. Lönnrothin mukaan isojen lainojen maksuaika on yleensä noin kaksikymmentä vuotta, mutta se voi olla pitempikin.
Omia konsteja senioreille
Pankit ovat heränneet räätälöimään varsinkin senioriasiakkaille tarkoitettuja keinoja taloyhtiölainojen hoitamiseen. Käänteinen asuntolaina tarkoittaa, että laina maksetaan pois vasta siinä vaiheessa, kun asunto myydään. Asunto säilyy osakkaan nimissä, se pantataan pankille, ja lainasta maksetaan laina-aikana kuukausittain vain korkoja.
Käänteinen asuntolaina tulee kyseeseen silloin, kun iäkkäällä osakkaalla on hallussaan velaton, kasvukeskuksessa sijaitseva asunto. Silloin pankkia saattaa hyvinkin kiinnostaa ostaa se siten, että myyjä voi jäädä asumaan siihen loppuiäkseen.
Kaikkia remontteja ei tarvitse tehdä samaan aikaan.
– Tai sitten voi ajatella, että on tullut aika muuttaa. Voi olla, että asunto on jäänyt liian suureksi tai se on arvokkaalla alueella. Tässä kohdassa voi ajatella, että vapauttaa asuntovarallisuutta, Lönnroth sanoo.
Ennakkosäästäminen avuksi
Taloyhtiö voi säästää remonttirahoja ennakolta. Jos varat rahastoidaan, niistä ei tarvitse maksaa veroja. Järkevämpää saattaisi kuitenkin olla, että kukin osakas säästää mahdollisuuksiensa mukaan itse tulevia remontteja varten. Korjaustarpeiden kun pitäisi olla tiedossa hyvissä ajoin.
Vähäkuopus muistuttaa, että kaikkia remontteja ei tarvitse tehdä samaan aikaan. Jos putkiremontti on välttämätön, ehkä pihaistutukset tai julkisivuremontti voivat odottaa vuoroaan. Tosin se tulee pitkällä tähtäimellä kalliimmaksi, jos samoja paikkoja auotaan moneen kertaan.
– Sekä mielenrauhan että taloyhtiön positiivisen ja sujuvan kunnossapidon kannalta onkin ensisijaisen tärkeää, että osakkaat hahmottavat, ettei taloyhtiölainan eräpäivä ole kahden viikon kuluttua. Voi olla, että se nostaa rahoitusvastiketta muutaman kympin. Siihen ihmiset jo sanovat, ettei se enää niin pahalta kuulostakaan, Vähäkuopus sanoo.
Lue lisää: Neljä tapaa rahoittaa taloyhtiön iso remontti