Yhtiökokous on asunto-osakkaan vuoden kohokohta: siellä nuijitaan päätöksiä, jotka näkyvät suoraan osakkaan kukkarossa ja omaisuuden arvossa. Vaikka tiedän, miten tärkeä tilaisuus on kyseessä, olen käynyt yhtiökokouksissa suunnilleen vain joka kolmas vuosi. Miksi olen näin laiska yhtiökokoustaja?
Ensinnäkin elämä häiritsee yhtiökokouksiin osallistumista. Kun kokouskutsu kolahtaa postiluukusta kaksi viikkoa ennen h-hetkeä, kalenterissa on jo yleensä kilpailevaa ohjelmaa. Peruisinko työmatkan, ystäväporukan tapaamisen tai tanssikurssin yhtiökokouksen takia? Tuskinpa.
Toiseksi olen ollut osakkaana yhtiöissä, joissa on ollut asiat kunnossa. Isännöinti on hoitanut hommansa, korjaukset on tehty ajallaan ja hallitukseen on löytynyt selväpäistä väkeä. Sijoitustani on hoidettu asiallisesti eikä ole tarvinnut huolestua, että kokouksessa tehdään tyhmiä päätöksiä.
Miksi sitten olen joskus piipahtanut yhtiökokouksissa? Silloin asialistalla on ollut jotain, joka on herättänyt uteliaisuuden. Viimeksi osallistuin uudiskohteen hallinnonluovutuskokoukseen, jossa rakennuttaja luovutti uuden taloyhtiön hallinnon taloyhtiölle. Olin kiinnostunut näkemään, mitä siellä tapahtuu.
Kerran oli päätettävänä satelliittiantennin hankinta. En ymmärtänyt hankkeen perustelua papereista, joten menin kokoukseen kysyäkseni lisää. Toisella kertaa oli päätettävänä huoneiston hallintaanotto vastikerästien takia – eihän sellaista jännitysnäytelmää voi jättää väliin.
Tärkein syy on kuitenkin aina ollut ihmisissä. Yhtiökokous on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä, millaisia tyyppejä yhtiössä asuu ja kuka siellä isännöi.
Yhtiökokous on isännöitsijälle tuhannen taalan paikka vakuuttaa osakkaat siitä, että asiat ovat hyvissä käsissä. Yhtiökokouksen alussa haluaisin kuulla isännöitsijän esittäytyvän ja kertovan osaamisestaan ja isännöintiyrityksen palveluista. Osakkaalla ei juuri ole muuta tilaisuutta kuulla niistä asioista.
Yhtiökokouksen tärkein päätös on hallituksen valinta. Hallitukseen on syytä valita tolkun ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita osakkaiden näkemyksistä ja ajavat osakkaiden etuja tasapuolisesti. Oman edun tavoittelijoita ei hallituksiin kaivata.
Hallitukselle pitää maksaa korvaus menetetystä vapaa-ajasta ja vastuusta, jonka he kantavat muiden osakkaiden puolesta. Hallituksen palkkiot ovat häviävän pieni osa taloyhtiön kuluista, eikä niillä käytännössä ole vaikutusta asumisen kustannuksiin. Se kyllä tulee kalliiksi, jos hallitus ei ole kiinnostunut asioista ja tekee urpoja päätöksiä.
Miten minut saisi useammin yhtiökokoukseen? Yhtiökokous on tilaisuutena muodollinen ja kuivakka. Tiedän parempiakin tapoja viettää iltaa kuin pienellä präntätyn mustavalkoisen paperinivaskan kanssa tunkkaisessa kerhohuoneessa kiikkerällä jakkaralla keikkuen.
Yhtiökokouksiin tarvitaan säpinää. Keskustelua syntyy, jos menossa on mehevä riita tai tulossa on putkiremontti.