Helsinkiläinen Juha Alanne muutti kymmenen vuotta sitten perheensä kanssa Käpylässä sijaitsevaan kerrostaloon. Ylimmän kerroksen asunto kiinnosti etenkin siitä syystä, että huhujen mukaan taloyhtiössä oli kiinnostusta ullakkorakentamiseen. Muutaman vuoden kuluttua muutosta Alanteet palkkasivat sisustusarkkitehdin laatimaan piirustukset, jotka esiteltiin taloyhtiön hallitukselle.
– Tästä alkoi vastavirta. Ongelmia tuntui löytyvän vähän kaikesta ja osa tuntui suhtautuvan asiaan hyvin kielteisesti. Puhuttiin, että laajentamisesta koituisi meille ansiotonta arvonnousua ja muuta, Juha Alanne kertoo.
Joskus on helpompi luovuttaa
Nihkeästä alusta huolimatta projekti sai hyväksynnän. Kun taloyhtiössä vaihtui isännöitsijä, alkoivat asiat toden teolla rullata.
– Saimme uuden isännöitsijän kautta erinomaisen projektipäällikön, joka palkkasi tekijät sähkömiehestä LVI-ammattilaiseen: kokonaisuus alkoi konkretisoitua. Sitten homma tyssäsi taas. Kun taloyhtiölle alkoi tipahdella projektiin liittyviä laskuja, alkoi kiistely rahasta.
Alanteet kyllästyivät jatkuvaan vääntöön vuosien kuluessa. He päättivät unohtaa ullakon ja pistivät asuntonsa myyntiin.
– Emme yksinkertaisesti jaksaneet enää kiistellä. En ole katkera, mutta jaksan vieläkin ihmetellä, miten mutkikkaaksi asia meni.
Hallituksen jäsen: unohda tunteet, keskity faktoihin
Juha Alanne ei omassa tapauksessaan lähde puimaan naapurikateutta, mutta usein tämän tyyppisten kiistojen taustalla piilee ajatus siitä, että asiat ovat toisella paremmin kuin itsellä. Liian hieno patio takapihalla, silmiinpistävän kauniit kukkaistutukset tai viinikellarisuunnitelmat herättävät tunteita, joita ei välttämättä edes tiedosta.
Ongelmaksi naapurikateus muodostuu, kun osakkaiden hankkeet torpedoidaan pääosin tunnesyistä. Projektia suunnittelevan kannattaakin mahdollisuuksien mukaan tehdä alusta alkaen muille asukkaille selväksi, miten muutostyöstä voi pitkällä tähtäimellä olla hyötyä koko taloyhtiölle. Tueksi kannattaa esittää selkeitä laskelmia, jotka auttavat päätöksenteossa.
Hallitusten jäsenten on puolestaan pysyttävä puhtaasti faktoissa ja katsottava taloyhtiön etua kokonaisuudessaan.