Mitä elementtejä on hyvässä isännöintisopimuksessa, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén?
Palvelua, myös isännöintipalvelua, kannattaa aina ostaa kirjallisella sopimuksella. Sopimuksen pitää myös olla riittävän tarkka. Sellainen tarkkuus ja sananmuotoilut ovat hyvät, että kertalukemalla ymmärtää, mitä palveluun kuuluu ja millä hinnalla.
Hyvä isännöintisopimus on myös ajan tasalla. Yleensä päivitystarpeen aiheuttaa isännöintipalveluiden kehittyminen, lainsäädännön muutos tai asiakkaan tarve. Päivittäminen voi tarkoittaa kokonaan uuden sopimuksen tekemistä ja allekirjoittamista tai lisäysten kirjaamista vanhaan sopimukseen.
Hallituksen ja isännöinnin välinen vuosittainen ”kehityskeskustelu” on hyvä paikka käydä läpi sitä, tarvitseeko taloyhtiö esimerkiksi lisää viestintää tai haluttaisiinko taloyhtiössä laatia taloyhtiöstrategia.
Asettaako laki joitakin tiettyjä vaatimuksia isännöintisopimukselle?
Ei varsinaisesti sopimukselle, mutta esimerkiksi tilaajavastuulain mukaan pitkäkestoisissa sopimuksissa tilaajan pitää kahdentoista kuukauden välein tarkistaa, että eläkevakuutus- ja verotiedot ovat edelleen kunnossa.
Onko isännöintisopimus kaikille avoin dokumentti, eli voiko sen vaikka jakaa kaikille asukkaille ja osakkaille?
Taloyhtiön hyvä hallintotapa 2016 -suosituksessa sanotaan, että isännöintisopimuksen pitää olla aina hallituksen saatavilla ja että pääasiat kaikista taloyhtiön sopimuksista on syytä tiedottaa kaikille asukkaille. Tämä ei tarkoita sitä, että sopimus pitäisi sellaisenaan jakaa asukkaille.
Jos isännöintisopimukseen sisältyy yrityssalaisuuksiksi luettavia tietoja, niitä ei saa paljastaa ulkopuolisille. Tällainen voisi olla esimerkiksi kehitteillä oleva palvelu, jota yritys tarjoaa asiakkailleen testimielessä.
Juttu on julkaistu Kotitalossa 5/17.
Lue myös: Näin hankit taloyhtiölle hyvän isännöinnin