Isännöintiliiton tutkimusten mukaan taloyhtiön hallituksen rooli on asukkaille epäselvä. Jopa salaseuramainen. Hallitustyötä pidetään epäilyttävänä ja kuppikuntaisena toimintana. Tästä syystä työtä ei myöskään arvosteta.
Arvostuksen puute näkyy esimerkiksi siinä, etteivät osakkaat välttämättä luota hallituksen esitykseen, kun taloyhtiössä on tehtävänä iso päätös. Hallitusten ja myös isännöintiyritysten on opittava kertomaan asukkaille, mitä he tekevät.
Eilen ministeri Pia Viitanen luovutti Suomen paras hallitus -palkinnon As. Oy Kirkkonummen Nymaninkujan hallitukselle.
Voittajahallitus keskustelee osakkaiden kanssa Facebookissa ja hiekkalaatikolla, haluaa saada heidän huolensa selville ja tarttuu ripeästi asioihin. Juuri tämä on hallituksen tärkein tehtävä – tuntea talon väen toiveet ja huolet.
Hallitus asettaa tavoitteita, ottaa osakkaiden huolet vakavasti, välittää ammattilaisille heidän tahtoansa, luottaa isännöintiin päätösten valmistelijana ja perehtyy asioihin. Kuulostaako tutulta? Riippuu siitä, oletko hallituksen jäsen vaiko osakas, väitän.
Hallituksen tuntomerkkejä ovat myös johdonmukainen päätöksenteko, keskittyminen isoihin linjoihin pyykkinarujen värin sijasta ja rohkea turvautuminen asiantuntijoihin tarvittaessa. Ennen kaikkea hyvä hallitus ymmärtää roolit: isännöinti tekee työt, hallitus päättää.
Hyvä keino saada osakkaat ymmärtämään johdon työtä on käynnistää taloyhtiön strategiaprosessi. Se alkaa kysymällä osakkailta, mihin suuntaan he toivovat taloyhtiötä vietävän. Kun osakkaat kokevat, että heitä kuunnellaan, he arvostavat hallitusta enemmän. Se luo taloyhtiöön tarpeellista keskustelun kulttuuria.