Pyöräilyn ekologisuus ja pyöräbaanat lisäävät pyöräilyä. Pyörien säilytykseen ja pyörävarastoihin täytyy kiinnittää taloyhtiöissäkin huomiota.
Pyörävaraston siivous kannattaa hoitaa kerran tai pari vuodessa, esimerkiksi keväisin ja syksyisin. Näin säilytystilat pysyvät käyttökelpoisina. Mukavuuden lisäksi pyörävaraston siisteys on paloturvallisuuskysymys.
Taloyhtiön hallitus päättää, miten ja milloin pyörävaraston siivous hoidetaan.
Pyörävaraston siivous kaikkien tietoon
Siivoustalkoista on hyvä ilmoittaa asukkaille ajoissa ja useissa kanavissa. Näin vältytään siltä, että jonkun asukkaan käytössä oleva pyörä lähtee talkoissa väärille teille.
Siivoustiedotteita kannattaa lähettää jokaiselle asukkaalle vähintään kaksi kappaletta. Lisäksi siivouksesta kannattaa kertoa kaikissa muissa taloyhtiön tiedotuskanavissa, kuten ilmoitustaululla, taloyhtiösivuilla tai taloyhtiön Facebook-ryhmässä. Oleellista on, että viesti tavoittaa kaikki asukkaat.
Käytössä olevien ja hylättyjen pyörien erotteluun on kaksi keinoa:
Asukkaita voidaan pyytää merkitsemään varastotiloissa olevat pyöränsä tiettyyn päivämäärään mennessä. Merkitseminen onnistuu esimerkiksi teipatulla paperilapulla, josta käy ilmi pyörän omistajan koko nimi. Toimintaohje laaditaan tarpeen mukaan myös muilla kielillä, esimerkiksi ruotsiksi ja englanniksi.
Toinen tapa on, että taloyhtiö merkitsee jokaisen pyörän viestillä, jossa kerrotaan siivoustalkoista. Viestissä pyörän omistajaa pyydetään ottamaan kyseinen merkki pois pyörästä. Näin pyörän tiedetään olevan käytössä.
Käytettiinpä kumpaa tapaa tahansa, asia kannattaa kertoa asukkaille selkeästi ja tarvittaessa eri kielillä jo yleisessä tiedotteessa, jossa kerrotaan pyörävaraston siivouksesta. Pyörien merkitsemiseen pitää antaa tarpeeksi aikaa, esimerkiksi kuukausi.
Käyttökelpoiset pyörät viedään poliisille, huonokuntoiset kierrätykseen
Vaikka osa pyöristä ei löytäisikään heti omistajaansa, niitä ei saa heti hävittää. Näin varmistetaan, että pyörien omistajilla on mahdollisuus löytää polkupyöränsä, vaikka siivoustalkoot olisivat unohtuneet.
Pyörät voidaan kuitenkin siirtää toiseen säilytyspaikkaan muutaman kuukauden ajaksi. Ilman omistajaa jäävät käyttökelpoiset polkupyörät viedään välivarastoinnin jälkeen poliisille.
Käyttökelvottomat romupyörät viedään hallituksen päätöksellä kaatopaikalle tai esimerkiksi paikkakunnan kierrätyskeskukseen. Monella paikkakunnalla kierrätyskeskukset ottavat vastaan taloyhtiöiden pihoilta ja yhteistiloista poistettavia polkupyöriä. Myös pyörien nouto voi olla maksuton.
Jos pyörien säilytys ja pyöräpysäköinti ovat rempallaan, kannattaa taloyhtiössä tutustua Motivan julkaisemaan pyöräpysäköintioppaaseen, joka on suunnattu taloyhtiöille.