Hallitusjäsenten palkkiot ovat vuosien saatossa yleistyneet asunto-osakeyhtiöissä, mutta vasta puolet taloyhtiöistä maksaa hallitusjäsenille korvausta, kertoo Kiinteistöliiton selvitys.
Lukua voi pitää alhaisena, sillä palkkion maksamiseen kehotetaan Taloyhtiön hyvä hallintotapa 2016 -suosituksessa selväsanaisesti näin: ”Hallituksen jäsenille ja puheenjohtajalle maksetaan riittävä ja kohtuullinen palkkio kokoustyöskentelystä ja osallistumisesta.”
Vaikka hallitusjäsenten valinnassa edellytetään ensisijaisesti kiinnostusta yhtiön asioiden hoitoon, kohtuullisella palkkiolla voidaan lisätä kiinnostusta hallitustyöskentelyyn. Se on myös osoitus arvostuksesta.
Minkä verran?
Suositus hallituksen puheenjohtajan palkkioksi on 120–180 euroa ja jäsenen palkkioksi 80–120 euroa per kokous. Summaan vaikuttavat yhtiön koko sekä tehtävän sisältämä työmäärä ja vaativuus.
Hallituksen puheenjohtajalle on hyvä maksaa vuosipalkkio kokouspalkkioiden lisäksi, sillä puheenjohtaja tekee paljon valmistelua ja on säännöllisesti yhteydessä isännöintiin. Työmäärästä riippuen vuosipalkkiota voidaan maksaa muillekin jäsenille.
Vaihtoehtoisesti kaikille voidaan maksaa vuosipalkkiota kokouspalkkioiden sijaan. Palkkioista päättää aina yhtiökokous – hallituksen esityksen perusteella.
Raha voittaa illalliset
Joskus palkkiot jätetään maksamatta sillä perusteella, että hallitukseen riittää tulijoita muutenkin. Palkkioiden maksaminen olisi silti usein paikallaan, sillä taloyhtiön hallinnon hoitaminen on tärkeää työtä, josta hyötyvät kaikki osakkaat.
Hallituksella on toiminnastaan myös juridinen vastuu, ja vastuusta yleensä maksetaan. Osakkaat odottavat, että yhtiötä hoidetaan huolellisesti yhdessä isännöitsijän kanssa.
Korvaukset ovat yleensä muutenkin niin pieniä, ettei niillä ole kummoista taloudellista merkitystä. Symbolinen arvo on sitäkin suurempi.
Riihikuiva on myös neutraalimpi palkkio kuin vaikkapa yhteinen ravintolaillallinen. Monet ovat kiireisiä ja haluavat viettää vapaa-aikansa perheen, ystävien tai harrastusten parissa. Ja jos illalliselle kutsutaan myös isännöitsijä – mikä on tietysti kaunis ele – on hyvä muistaa, että hän tekee paljon iltatöitä, ja tämäkin on hänelle työaikaa.
Jos illanistujaisperinne yhdistetään vielä runsaaseen kokoustamiseen, osa hallitustyöstä kiinnostuneista osakkaista saattaa jättäytyä syrjään, jos elämäntilanteeseen eivät istu ylimääräiset menot.
Ulkopuolinen avuksi
Joskus käy niin, että palkkiosta huolimatta hallitukseen ei löydy tulijoita. Tällöin voidaan harkita taloyhtiön ulkopuolisen hallitusjäsenen palkkaamista.
Ulkopuolisten hallitusjäsenten kokouspalkkioista saa pulittaa sievoisia summia. Palkkiot vaihtelevat noin 250–350 euron välillä. Pitkistä kokouksista saatetaan veloittaa 100 euroa tunnilta. Puheenjohtajan työstä ulkopuolinen laskuttaa taloyhtiön koon ja tilanteen mukaan 100–300 euroa kuussa.
Jos ulkopuolista päädytään käyttämään, hallitus tai isännöinti pyytää työstä tarjouksen, jonka perusteella palkkiosta päätetään yhtiökokouksessa.
Lähteet: Taloyhtiön hyvä hallintotapa 2016, Kiinteistöalan ammattilaiset Akha ry, Kiinteistöliitto
Hallituspalkkioista sanottua
”Itse olen kyllä yhtiökokouksessa ihan reilusti sanonut, että en tätä hommaa nykyistä pienemmällä palkkiolla tee. Meillä ainakin yhtiökokouksessa ensin päätetään palkkiot ja sitten hallitus, eikä nykyiselläkään korvauksella ole ollut hallitukseen uusia tulijoita, vaikka on kyllä joka kerta kysytty.”
”Yhtiökokouksen enemmistön mielipiteestähän tuo on kiinni. Meillä on nyt menossa 14. hallituskausi ilmaistyönä, 54 asunnon yhtiössä. Ehdotus korvauksista ei ole koskaan saanut kannatusta.”
”Mielestäni vähintään kokouspalkkio on aina perusteltu ratkaisu. Oli pieni tai iso yhtiö.”
”Pienessä yhtiössä, jossa rotaatio toimii, on täysin järjetöntä maksaa kokouspalkkioita.”
”Meillä vuosipalkkiot maksetaan yhtiökokouksen päätöksellä. Halpaa työtä tuo kuitenkin on, kun esimerkiksi puheenjohtajan hommaa tehdään reilulla euron päivähinnalla.”
”Jos jaksaa ja haluaa tehdä talkoilla, mikäs siinä. Silti on mielestäni oikein antaa korvaus työstä, jota varsinkin puheenjohtaja tekee, kun suurin osa asukkaista ei tee mitään. Parempi olisi, jos hommat vuorottelisivat, mutta kun kaikilla ei ole halua tai ymmärrystä asioihin.”
”Meille valittiin kait kolmatta kertaa täysin sama hallitus ja minut kahdeksatta kertaa puheenjohtajaksi. Korvaukseksi päätettiin kokouspalkkiot puheenjohtajalle 120 euroa ja muille jäsenille 100 euroa per kokous. Kokouksia on 4–5 vuodessa ja valtaosa asioista hoituu sähköpostilla.”
Lainaukset on poimittu Kotitalon Facebook-ryhmästä ”Taloyhtiön hallitus”.