Pääkaupunkiseudulla asetuksien muuttuminen ei vaikuta jätteen lajittelun nykyisiin ohjeistuksiin, sillä jätehuollosta vastaava HSY toimittaa sekajätteen Vantaan Energian jätevoimalaan poltettavaksi. Biojätteen, lasin, metallin ja kartongin erilliskeräykset jatkuvat pääkaupunkiseudulla kuten ennenkin.
Ohjeistukset säilyvät ennallaan myös monissa muissa isoissa kunnissa, joissa sekajäte toimitetaan poltettavaksi jätteenpolttolaitoksiin. Parittomat sukat voi niissä siis jatkossakin sujauttaa sekajätepussiin, eikä siitä koidu harmia.
Kunnissa, joissa sekajäte toimitetaan kaatopaikalle, asetus kuitenkin vaikuttaa jätteenlajitteluun. Ohjesääntönä toimii, että tekstiilit saa laittaa sekajätteen joukkoon, kunnes kunnassa toisin ohjeistetaan. Silloin kun tekstiilijätettä ei saa laittaa sekajätteeseen, tilanne saattaa aiheuttaa asukkaalle pähkäilyä.
Ehkäise jätettä, älä osta tarpeetonta
Käyttökelpoiset tekstiilit kannattaa toimittaa kierrätykseen.
Paras tapa on ehkäistä tekstiilijätteen syntymistä ennalta on ostaa vain tarpeellista ja tarpeeksi pitkäikäistä. Käyttökelpoiset tekstiilit kannattaa toimittaa kierrätykseen. Lumppujätteen osalta tilanne on hankalin, mutta sitäkin ottavat vastaan useat tahot. Keräyslaatikko ei kuitenkaan välttämättä löydy samasta korttelista.
Koska Suomessa ei ole valtakunnallista järjestelmää tekstiilijätteen keräykseen, paljon on edelleen ihmisten oman aktiivisuuden varassa. Lumppujätteen hyötykäyttö myös laahaa asetusten perässä. Todennäköisesti kaatopaikkakielto tuleekin vaikuttamaan niin, että entistä suurempi osa tekstiilijätteestä poltetaan energiaksi. Luonnon kannalta kestävämpi ratkaisu olisi jatkojalostaa lumppu ja korvata uudesta kuidusta valmistetut tekstiilit lumpusta tehtävillä tuotteilla.
Tavallisimpia tapoja saattaa tekstiilijäte hyötykäyttöön:
Käyttökelpoiset tekstiilit:
- Joiltakin hyötyjätepisteiltä löytyy myös vaatekeräyksen laatikko. Tarkasta oman paikkakuntasi tilanne osoitteessa http://www.kierratys.info/.
- Hyväntekeväisyysjärjestöt, kuten Fida, UFF, Pelastusarmeija ja SPR ottavat vastaan puhtaita, ehjiä ja käyttökelpoisia tekstiilejä.
- Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukset keräävät käyttökelpoisia vaatteita tarpeen mukaan.
- Kierrätyskeskukset ottavat vastaan tekstiilejä, tarkista alueesi kierrätyskeskuksen ohjeistus.
- Käyttökelpoisen tekstiilin voi myös myydä itse kirpputorilla tai vaikkapa alueesi Facebook-kierrätysryhmässä.
Käyttökelpoiset ja rikkinäiset tekstiilit:
- Martat järjestävät toisinaan sekä vaatteiden että lumppujen keräyksiä.
- Jotkut vaateketjut ottavat vastaan puhtaita ja kuivia vaatteita ja kodintekstiilejä, myös rikkinäisiä.
- Paikallinen eläinsuojeluyhdistys saattaa ottaa vastaan vuodevaatteita ja pyyhkeitä eläinten alustoiksi (etsi alueesi eläinsuojeluyhdistys).