Mikä on kunnossapitotarveselvitys? 9 kysymystä ja vastausta kertoo kaiken oleellisen

Kirjoittanut Matti Tuovinen 7.5.2020
Kuvitus: Anna-Kaisa Jormanainen

Kunnossapitotarveselvitys listaa taloyhtiön lähivuosien korjaustarpeet ja tukee taloyhtiön strategian toteuttamista. Kunnossapitotarveselvityksen pohjaksi taloyhtiön kannattaa teettää kuntoarvio. Tilaajille

Mikä on kunnossapitotarveselvitys?

Kunnossapitotarveselvitys on luettelo kiinteistön kunnossapito- ja korjaustoimista, jotka taloyhtiössä kannattaa tehdä lähivuosina, jotta se pysyisi hyvässä kunnossa. Selvitys on hyvä työkalu, jonka avulla taloyhtiön hallitus voi pitää huolta kiinteistöstä järjestelmällisesti ja suunnitelmallisesti.

Mitä laki siitä sanoo?

Kunnossapitotarveselvityksen tulee lain mukaan olla kirjallinen. Sen tulee sisältää hallituksen näkemys sellaisista yhtiökokousta seuraavien viiden vuoden aikana tarpeellisiksi tulevista remonteista, jotka vaikuttavat olennaisesti osakehuoneiston käyttämiseen, yhtiövastikkeeseen tai muihin osakehuoneiston käytöstä aiheutuviin kustannuksiin. Tällaisia kunnossapitotoimia ovat esimerkiksi putki- ja julkisivuremontti.

Lisäksi laki määrittelee, että hallitus esittelee selvityksen taloyhtiön varsinaisessa yhtiökokouksessa. Selvityksen voi laatia hallitus yksin tai yhdessä isännöinnin kanssa. Tärkeintä on, että hallituksen näkemys pohjautuu tekniseen selvitykseen kiinteistön kunnosta.

Kuinka moneksi vuodeksi selvitys kannattaa tehdä?

Asunto-osakeyhtiölaki velvoittaa taloyhtiöt katsomaan kunnossapitotarveselvityksessä viiden vuoden päähän. Tämä määräys astui voimaan jo vuonna 2010, mutta kaikissa taloyhtiöissä se ei ole vieläkään johtanut tavoitteelliseen kiinteistönpitoon.

Tämä sisältö näkyy vain tilaajille

Tilaamalla Kotitalo-lehden saat lukuoikeuden kaikkeen sisältöön kotitalolehti.fi:ssä.

Tee digitilaus

Tutustu 2 viikkoa maksutta


Matti Tuovinen

Kirjoittaja: Matti Tuovinen

Asuminen, taloyhtiöasiat, remontointi ja rakentaminen ovat olleet juttujeni keskiössä jo yli 20 vuoden ajan. Uutta tutkimustietoa ja uusia haasteita tulee tuon tuosta, ja hyötytiedon jakaminen on palkitsevaa. Parhainta palautetta on kuulla, että jutustani oli hyötyä.

Katso kaikki sisällöt kirjoittajalta Matti Tuovinen →

Katso kaikki jutut samasta aiheesta

Korjaushanke Kunnossapito Taloyhtiön johtaminen