1. Saako parvekkeella grillata?
Grillaaminen on sallittua kerrostalon parvekkeella ja rivitalon pihalla, kunhan turvallisuusohjeita noudatetaan huolella. Parveke kuuluu osakkaan hallintaan, ja siellä saa viettää normaalia elämää, kuten grillata tai ruokailla.
Parvekegrillaaminen ei ole laissa kielletty.
2. Voiko taloyhtiö kieltää parvekegrillaamisen?
Taloyhtiön järjestyssäännöissä voi olla grillauskielto, mutta taloyhtiöllä on melko vähän keinoja puuttua parvekegrillaamiseen. Parvekegrillaamiseen voidaan puuttua, jos se aiheuttaa selkeän turvallisuusriskin.
Jos joku grillaa parvekkeellaan yhteisten sääntöjen vastaisesti, asiasta kannattaa ensin keskustella. Isännöitsijöiden mukaan keskustelu tuottaa tulosta useimmissa tapauksissa.
Kertakäyttögrillin käyttö parvekkeella on kielletty, sillä sen katsotaan rinnastuvan avotuleen.
Lain mukaan olennaiseen ja toistuvaan järjestyssääntöjen rikkomiseen voidaan viimesijassa puuttua huoneiston hallintaanotolla. Hallintaanotolla ei voida puuttua normaaliin elämiseen, jota grillaus lähtökohtaisesti on, jos se tapahtuu turvallisuusohjeita noudattaen.
Monet taloyhtiöt ovat luopuneet yleisestä grillauskiellosta ja tyytyneet antamaan turvallisuusohjeita. Huonosti perustellut järjestyssäännöt jäävät usein kuolleeksi kirjaimeksi ja voivat heikentää muidenkin järjestyssääntöjen uskottavuutta.
3. Mitä voi tehdä, jos naapurin parvekegrillaaminen ärsyttää?
Grillaamiseen liittyvät riidat ovat olleet melko harvinaisia. Parvekkeen käytöstä keskustellaan useammin tupakoinnin yhteydessä.
Jos parvekegrillaaminen koetaan häiritseväksi, yksi vaihtoehto on miettiä laajemmin, voisiko taloyhtiö hankkia yhteisen pihagrillin, joka olisi kaikkien asukkaiden käytössä.
4. Millainen grilli sopii parvekkeelle?
Isännöintiliitto kehottaa käyttämään parvekkeella vain sähkö- tai kaasugrilliä. Avotulta parvekkeella ei saa koskaan tehdä. Myös kertakäyttögrillin käyttö parvekkeella on kielletty, sillä sen katsotaan rinnastuvan avotuleen.
Vaikka hiiligrilli on trendikäs, hiilien sytytykseen liittyy aina palovaara. Parvekkeella olevasta hiiligrillistä saattaa lentää kipinä talon ullakolle, ja se voi aiheuttaa tulipalon. Hiiligrilli tuottaa ympäristöönsä usein myös savua, minkä takia se ei sovellu parvekekäyttöön.
5. Kuinka usein grillaus on aiheuttanut tulipalon?
Pelastusopiston mukaan ruoanlaitto on yksi yleisimmistä rakennuspalon syttymissyistä, mutta tulipalo syttyy yleensä keittiössä. Vuonna 2017 valvomaton ruoanlaitto aiheutti noin 700 rakennuspaloa.
Pelastusopisto tilastoi erikseen grillistä tai nuotiosta alkunsa saaneet tulipalot. Vuonna 2017 nuotio tai grilli oli syynä kaikkiaan 29 rakennuspaloon. Vuosina 2009-2017 grillin tai nuotion sytyttämien rakennuspalojen määrässä ei ole ollut suurta vaihtelua.
Grillejä selvästi enemmän rakennuspaloja aiheuttivat vuonna 2017 kynttilät, lähes 90 tulipaloa, ja tupakka, noin 220 tulipaloa. Rakennuspaloja, mukaan lukien muun muassa teollisuus- ja liikerakennukset, oli kaikkiaan noin 5300.
6. Miten parvekkeella olevan sähkö- tai kaasugrillin turvallisuutta voi parantaa?
Nestekaasugrillin kaasupullo tulee säilyttää suojatussa paikassa, eikä sitä saa päästää kuumenemaan auringossa. Jos parveke on lasitettu, kannattaa huolehtia riittävästä tuuletuksesta.
Ennen grillikauden alkua on aina hyvä varmistaa grillilaitteen kunto. Jos nestekaasua vuotaa umpinaiselta parvekkeelta asuntoon, sen syttymiseen tarvitaan vain yksi kipinä.
Sähkögrilli pitää sijoittaa tarpeeksi vakaalle alustalle, jotta se ei pääse kaatumaan. Alustan tulee kestää myös kuumuutta.
On hyvä muistaa, että grillaaja joutuu korvaamaan huolimattomasta parvekegrillauksesta aiheutuneet vahingot.
Parvekekokkaajan muistilista:
- Toimivaa ja turvallista kaasu- tai sähkögrilliä saa käyttää parvekkeellakin.
- Sijoita grilli tasaiselle, palamattomalle alustalle riittävän kauas palavasta materiaalista.
- Huomio naapurit ruokaa laittaessasi: käry ja melu voivat häiritä muita.
- Nestekaasua saa säilyttää asunnossa korkeintaan 25 kg. Taloyhtiön varastotiloissa kaasua ei saa säilyttää.
- Huolehdi, että asunnossa on riittävästi toimivia palovaroittimia.
Lue myös: Näin tehdään taloyhtiölle hyvät järjestyssäännöt
Lue myös: Grillaaja, näillä knoppitiedoilla teet vaikutuksen naapuriisi